יצא לך להזמין בבית קפה- סלט, לחם קל, מיץ שנסחט במקום, ולהרגיש ממש טוב עם עצמך שלא הזמנת משהו משמין יותר כמו פסטה ברוטב שמנת או המבורגר וצ'יפס?
רובנו חושבים- "מה כבר יכול להיות כ"כ נורא בכריך קנוי מלחם מלא, עם גבינה רזה וקצת ירקות?"
אז נכון שאת אותם המרכיבים בדיוק היינו יכולים להכין ולאכול בבית, ונכון שלא בחרנו בשווארמה בלאפה, אבל צריך לזכור שלבתי קפה ושאר בתי ממכר של מזון, יש רצון עיקרי- שיהיה לנו טעים! ופחות שיהיה לנו בריא.
שנהנה מהמנה, שלא נחזיר אותה, שנבוא שוב לקנות ולשבת שם, שנמליץ על המקום!
הדרך להעצים לנו את החוויה היא ע"י:
1. מנות גדולות יותר ממה שאנחנו באמת צריכים (בכתבה המצורפת של נגה ניר נאמן ניתן לראות שמשקל מנת השקשוקה היא קילו! קילו ארוחה!).
2. הוספה של כמויות גדולות של שמן הידוע כמעצים טעם (ירקות קלויים יהיו יותר טעימים אם יהיו קלויים בכמות נדיבה של שמן מאשר יבשים לא?).
3. הוספה של כל מיני רטבים המכילים סוכר- טריאקי, רוטב צ'ילי, רוטב שום, רוטב אלף איים וכו'.
4. שאר תוספות מפנקות- קרוטונים, בטטה מטוגנת, בוטנים, שבבי פנקו, חמוציות וכו'.
לפני כמה ימים, שודרה בערוץ 10 כתבת תחקיר מצוינת, של ברקוד, על כמות הקלוריות שיש במנות בבתי קפה והאמת היא שהנתונים ממש לא מעודדים.
אני מזמינה אותך לצפות בכתבה:
הנה המנות שנבדקו במעבדה וכמות הקלוריות שבהן:
והנה כמה טיפים איך להתנהל נכון עם האוכל בחוץ כדי לשמור על הגזרה:
1. לחלוק מנות.
כפי שראיתם, המנות גם ככה גדולות מאוד משקלית (משקל השקשוקה כמעט קילו, זוכרים?) ואם תאכלו בנחת 20 דקות, תגיעו לשובע גם מחצי מנה. אז קצת איפוק ושליטה בשלב ההזמנה.
2. לבצע קריאה ביקורתית של התפריט.
למשל סלט הקיטניות המוצג בכתבה, לפי ההרכב שלו, הייתי קוראת לו תבשיל קיטניות ולא סלט! המסה העיקרית שלו היא עדשים, בטטות, גרגירי חומוס. עדיף לחפש סלטים המכילים יותר ירקות ופחות פחמימות (יש גם לחם ליד הסלט בד"כ) ולא להשלות את עצמנו שאנחנו אוכלים סלט כזה אז אכלנו מנה דיאטטית.
3. לברר עם המלצר/ית.
לבדוק מה אחוז הגבינה, לבקש גבינה 5% שומן, לשאול איזה תוספת ניתן לקחת עם המנה מלבד אורז/ פירה, יכול להיות שישנה אפשרות לבקש ירקות מאודים או סלט. לשאול מה סוג הרוטב במנה? האם יש חמאה בסלמון? לא לקבל בהכרח את הדברים כמו שהם.
4. להוציא את מה שלא באמת צריך.
אפשר לבקש את הרוטב בצד (וככה לשלוט בעצמנו על הכמויות). לבקש מהמלצר לא להביא את הלחם לשולחן (כדי לא להתפתות ולקחת). להקטין בעצמנו את עומס הקלוריות שבצלחת ועל השולחן.
5. הטיפ הכי חשוב בעיני- לצמצם אכילה בחוץ.
עד שהחוק לא יחייב את כל בתי הקפה והמסעדות, לסמן את הערך הקלורי של המנות בתפריט, נמשיך להיות באי וודאות לגבי מה וכמה אנחנו מכניסים לפה. וככל שאי הוודאות גדולה יותר לגבי מה שאנחנו אוכלים, ככה יותר קשה להתנהל בשלום עם המשקל.
כשאנחנו קונים לחם בסופר, היצרן מחויב להוסיף את רשימת הרכיבים והערכים הקלוריים והתזונתיים של הלחם, ואז כשנכין בבית סנדביץ' חביתה או טונה, נאכל את אותו הדבר בדיוק, רק עם פי 2-3 פחות קלוריות מאותו סנדביץ' בדיוק רק בבית קפה (בבתי קפה ימכרו סנדביץ' חביתה בד"כ עם גבינה שמנת וכריך טונה עם סלט טונה שיהיה בו גם מיונז או שמן).
אפשר לאכול בחוץ, רק הכל שאלה של מידה! מינון שבועי וכמויות בכל ארוחה!